Kalknagel, mycose, onychomycose, schimmelnagel…

Allemaal termen waar vaak hetzelfde mee bedoeld wordt.

In deze blog ga ik in op een vraag die mij bijna altijd gesteld wordt door pedicures: als jij medisch pedicure bent, hoe kan het dan dat je het hebt over kalknagels (en niet over mycose)?

Het antwoord daarop is simpel. Ik heb daar heel bewust voor gekozen. Waarom? Omdat elke klant, pedicure, wie dan ook weet, wat er bedoeld wordt met een kalknagel. Maar als ik tegen mijn klant zeg dat er sprake is van onychomycose, dan ben ik hem kwijt. Hij of zij denkt: ´huh? Waar heeft ze het over?´

Komt een man bij de dokter…

Of in dit geval een vrouw. Ik maak even een uitstapje om mijn punt uit te leggen. Ik kwam een half jaar geleden met klachten bij de dokter. Na allerlei onderzoeken zei hij tegen me: ‘Mevrouw u heeft last van Leiomyomata Uteri en u moet een hysterectomie ondergaan.’

Ok… daar moest ik even van bijkomen. Ik snapte niks van wat hij zei en al helemaal niet wat ze gingen doen. Het maakte me bang, onzeker en ik had geen idee wat me te wachten stond. Het bleek dat ik vleesbomen in mijn baarmoeder had en dat mijn baarmoeder verwijderd moest worden. ‘Zeg dat dan gewoon’, dacht ik. Dan had ik tenminste begrepen wat er met me aan de hand was. En was ik minder bang en onzeker geweest.

Jip en Janneketaal

Ook in ons vak leren we de Latijnse namen van lichaamsdelen en aandoeningen. Heel belangrijk natuurlijk, maar niet op het moment dat we met een klant bezig zijn. Die heeft die moeilijke woorden namelijk níet geleerd en zit er (in de meeste gevallen) ook niet op te wachten. Die wil gewoon weten hoe het er voor staat. Duidelijk, in Jip en Janneke taal.

Of de klant komt zelf al met de mededeling: ‘ik heb een kalknagel, kun jij dit oplossen’? Dan zal ik niet zeggen: ‘Meneer wat u heeft is geen kalknagel maar er is sprake van onychomycose.’ Want ook dan ben ik hem waarschijnlijk kwijt.

Op hetzelfde level als je klant

Als jij vakjargon taal gebruiken en je klant niet snapt wat je zegt, zit je op een ander level. Naast dat hij of zij je dan niet begrijpt is het dan ook heel moeilijk om iemand mee te krijgen in een behandeling. Je hebt je klant écht nodig. Jij kunt het niet alleen oplossen. Jouw klant moet bereid zijn tot de behandeling, gemotiveerd en snappen waarom de behandeling belangrijk is.

Dikke, lelijke, verkleurde nagels: altijd mycose?

Nee! De lelijke nagels van jouw klant hoeven niet veroorzaakt te worden door mycose. Er kunnen tal van andere oorzaken zijn die de lelijke nagels veroorzaken. Dat weten wij als (medisch) pedicures en daarom is het ook heel belangrijk om de oorzaak te achterhalen voordat je aan de behandeling begint. Dan weet je waar je het over hebt en kun je de juiste behandeling inzetten. Meten is weten.

Vragen stellen

Naast het vaststellen of het inderdaad om een mycosenagel gaat, stel ik ook altijd een aantal heel belangrijke vragen. Als je achtergrondinformatie over de nagel hebt kun je een gerichtere behandeling in zetten en kun je eerlijk communiceren naar je klant. Wat kan hij of zij verwachten van de behandeling?

Gewoon in makkelijke, begrijpelijke taal, zonder poespas. Dat is waar ik met Loev’s voor sta.

Get them ready to LOVE THEIR FEET again

Deel dit bericht: